1 Kasım 2008 Cumartesi

Sorgun İdrisli Köyü’nün muhtarı, aspir’den yakıt, sıvı yağ ve yem üretip % 50 tasarruf sağladı

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı İdrisli Köyü’nün muhtarı Hayati Topaloğlu, yetiştirdiği aspir bitkisinden biodizel yakıt, yemeklik sıvı yağ ve hayvan yemi üretip, % 50 oranında tasarruf sağladı. Muhtar Topaloğlu, köylere bu tesisin kurulmasını istiyor.

Geçimini tarım ve hayvancılık yaparak sağlayan Hayati Topaloğlu, maliyetlerin yüksekliği karşısında, kendi yakıtını ve ihtiyacı olan hayvan yemini kendisi üretmek amacıyla çalışmalara başladı. Geçen yıl 85 dekar alana 5 ton aspir bitkisi eken ve dekar başına 150 ton civarında ürün elde eden Topaloğlu, bu ürünün 5 tonunu Nevşehir Avanos’a götürerek sıktırdı. Topaloğlu, satın aldığı makineyi köydeki evine kurarak, sıkılan aspiri işlemeye başladı.

Aspir bitkisinden elde ettiği hammaddeyi makinede işleyen Topaloğlu, bu yolla biyodizel ve yemeklik yağ elde etti. Topaloğlu, ürettiği biyodizel yakıtı, kullandığı tarım aletlerinde, sıvı yağı da yemeklerde kullanıyor. Aspir bitkisinin posasını da hayvan yemi olarak kullanıyor. İdrisli Köyü’nün muhtarı Hayati Topaloğlu, bu sayede % 50 oranında tasarruf sağladığını belirtiyor.

Köylere tesis kurulmalı

Topaloğlu, biyodizelin diğer dizel yakıtla aynı performansı gösterdiğini, üstelik çevre kirliliğine de sebep olmadığının altını çiziyor. Topaloğlu, yemeklik sıvı yağ ve yemin de diğerlerinden hem daha ucuz hem de daha sağlıklı olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor:

“Aspir’i kıraç bölgede ektim. Toprak daha verimli olsaydı, dekardan alacağım ürün iki katına çıkardı. Tarım ve hayvancılıkta maliyetimi kendi ihtiyacımı kendim karşılayarak düşürdüm. Piyasaya satmam yasal olarak mümkün değil. Zaten ihtiyacım kadar ekim yapıp, üretiyorum. Sistemin diğer çiftçilerimize de örnek olmasını istiyorum. Köylerimizde kurulacak tesislerde, biyodizel üretimiyle birlikte yem ve yemeklik sıvı yağı üretilip, tarım ve hayvancılıktaki maliyetler düşürülebilir. Daha fazla ürün alındığı zaman maliyet daha da düşecektir.”

Üretimi destekleyen devlet, pazarlamayı da desteklesin

Topaloğlu, çok verimli ve yan ürünleri bol olan aspir bitkisinin pazarlamasında bazı sıkıntılar yaşadıklarını da dile getirerek, üretimi devlet tarafından desteklenen bu bitkinin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) veya Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatif Birliği gibi kooperatiflerin alması hâlinde pazar sıkıntısının da ortadan kalkacağını söylüyor.