5 Eylül 2008 Cuma

Sorgun Aşıklar Bayramı

Yozgat’ın Sorgun ilçesinin önemli kültür faaliyetlerinden birisi de, Aşıklar Bayramı.

Sorgun Belediyesi’nin katkılarıyla, kısa adı SOYAŞAD olan Sorgun Yazarlar Aşıklar Şairler Kültür ve Araştırma Derneği tarafından Temmuz ayında düzenleniyor. 2008 yılında ikincisi gerçekleştirilen “Aşıklar Bayramı”, Sorgun’lu Aşık Dindarî ve Şair Kasım Kazancıklıoğlu anısına, 5 Temmuz Cumartesi günü Sorgun İlyas Arslan Sinema ve Tiyatro Salonu’nda düzenlendi. Sorgun Aşıklar Bayramı, sadece Sorgunlu aşıklara değil, başka şehirlerin yetiştirdiği aşıklara da açık bir şölen. Nitekim, “Sorgun 2. Aşıklar Bayramı”na, Sorgun dışından; Kayseri, Sivas, Salihli, Bodrum, Alanya, Söke, Kosova, Aydın, Adana, Denizli, İstanbul ve Ankara’dan da aşıklar katıldı.

Kısa adı SOYAŞAD olan Sorgun Yazarlar Aşıklar Şairler Kültür ve Araştırma Derneği’nin başkanlığını, Sorgun’un mahallî gazetesi Selam Gazetesi’nin sahibi Durali Doğan yürütüyor.

Durali Doğan, “Aşıklar Bayramı” münasebetiyle Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen aşıkların ve şairlerin Sorgun’u gezip tanıma imkânı bulduklarını; bunun, Sorgun’un tanıtılmasına da önemli bir katkı sağladığını söylüyor. Doğan, “Amacımız; kültür elçilerimiz olan aşıklarımızı, şairlerimizi Sorgun’da ağırlamak ve ilçemizi sosyal, kültürel ve coğrafî güzellikleriyle birlikte yurt genelinde tanıtmaktır” diyor.

“Sorgun Aşıklar Bayramı”, Sorgun’un tanıtılmasının yanı sıra, Sorgun’un folklorik değerlerinin canlandırılması, yaşatılması ve korunması bakımından da önemli bir kültür hizmeti olma özelliği taşıyor.


“Sorgun 2. Aşıklar Bayramı”na katılan aşıklar ve şairlerin isimleri şöyle:

Aşıklar:

-Aşık Derdiyar : Halk Ozanı - SİVAS
-Aşık Kul Fani : Halk Ozanı - SİVAS
-Aşık Şehriyar : Halk Ozanı - SİVAS
-Aşık Hasan Erdinç:Halk Ozanı- SİVAS
-Aşık Cem Çulha : Halk Ozanı- SİVAS
-Aşık Hacı Özkan : Halk Ozanı - SORGUN
- Aşık Yahya Erbek : Halk Ozanı – SORGUN

Şairler:

- Osman Arslan : Gazeteci, Şair, Yazar- ANKARA
- Yusuf Dursun : Gazeteci, Şair, Yazar - İSTANBUL
- Ali Gündüz : Gazeteci, Şair, Yazar - ANKARA
- Gündüz Aydın : Gazeteci, Şair, Yazar - SALİHLİ
- Osman Baymak: Şair, Yazar - KOSOVA
- İhsan Işık : İLESAM Başkanı - ANKARA
- M. Atilla Maraş: Eski Milletvekili- ANKARA
- Kerim Özbekler: Gazeteci, Şair, Yazar - AYDIN
-Hüseyin Türkmen : Gazeteci, Şair, Yazar - KAYSERİ