20 Eylül 2008 Cumartesi

Aspir'de en yüksek verim Sorgun'da elde edildi

İlk kez bu sene 800 dekarlık bir alanda deneme üretimi yapılan aspir bitkisinin hasadında alınan verim üreticilere büyük ümit verdi.

Sorgun Tarım Müdürü Adem Bölükbaşı, Bahadın, Gümüşkavak, Büyükören, Mahmatlı ve Tiftik köylerinin bu sene aspir ürünü ile tanıştığını ve bu köylerde deneme üretimi yapan çiftçilerin bekledikleri verimi aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

2009 hedefimiz 5 bin dekar

“Yukarıda belirttiğimiz köylerde 800 dekarlık bir alanda ekilen aspir bitkisinin hasadından yaklaşık 130 ton aspir bitkisi elde ettik. Özellikle Bahadın Beldemiz’de ekilen aspirden 60 ton verim almamız çok sevindiricidir. Bahadın ve Gümüşkavak’ta dekar başına 250 kg verim elde edildi. Bu olay bize gelecekte bu bölgelerde aspire daha fazla talep olacağının bir işaretidir. 130 ton aspir üretimi için yukarıda belirtilen yerlerde 3,5 ton aspir tohumu kullandık. Genel olarak Yozgat çevresinde en iyi üretim bizim ilçemizde elde edildi. Elde edilen ürün Sorgun’un bütün tohum ihtiyacını karşılayabilecek seviyededir. Hedefimiz, bölgemizde gelecek yıl 5 bin dekarlık bir alanda aspir ekimi gerçekleştirmektir.”

Aspir, buğdaya değil nohut ve mercimeğe alternatif olabilir

Aspir bitkisinin buğdaya alternatif olarak düşünülmesinin doğru olmadığını belirten Adem Bölükbaşı, “Aspir bitkisi kuraklığa dayanıklı ve nadas alanlarına ekilen bir bitkidir. Bu sebeple de buğdaya alternatif olarak düşünülmemelidir. Bu yıl buğday ekilen alana ertesi yıl bahar ayında aspir ekilmesi uygun olur. Hasat sonunda elde edilen verim de nohut ve mercimek ile kıyaslanmalıdır. İşte bu nedenle biz diyoruz ki, aspir bitkisi nohut ve mercimeğe alternatif bir bitkidir” diye konuştu.

Yüksek verim için kaliteli tohum ve gübre şart

Aspir ekilen alanlardan iyi verim alınabilmesi için gerekli olan şartları da sıralayan Bölükbaşı, şu bilgileri verdi:

“Aspir veriminin istenilen seviyede olması için en başta gelen şart, kaliteli ve temiz tohumdur. Tohum alırken buna çok dikkat edilmelidir. Bunun yanında tohum tarlaya atıldıktan sonra toprak yüzeyine çıkmadan yabani otlara karşı ilaçlama yapılmalıdır. Tarlanın tesfiyesi, kompoze gübre kullanılması ve yeteri kadar gübre atılması verimin artmasında büyük etkendir. Tabii bu arada tarlanın kumlu olması da verimin düşmesinin sebeplerinden sayılır. Her ne kadar kuraklığa dayanıklı bitki olsa da yağış alan yerlerde verim daha iyi olmaktadır.”