18 Ekim 2009 Pazar

Şeker patronu Özışık’a dev rakip:
İhaleye Suudî ortaklı konsorsiyum da girecek

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Suudi Arabistan’ın önde gelen iki şirketi ile konsorsiyum (şirketler birliği) oluşturarak Yozgat, Kırşehir, Çorum, Turhal, Kastamonu ve Çarşamba’da bulunan şeker fabrikalarına talip oldu.

Yapılan açıklamaya göre; ihale için oluşturulacak konsorsiyuma Tarım Kredi Kooperatifleri yüzde 40, Savola Grup yüzde 40, Nesma Holding yüzde 20 oranında ortak olacak.

Böylece, “Özelleştirme için hazır parayı blok halinde bekletiyoruz” diyerek, özelleştirilecek olan 6 fabrikayı da satın alacaklarını iddia eden Boğazlıyan ve Kayseri Şeker Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık’ın karşısına büyük bir rakip çıkmış oldu.

Yozgat Şeker Fabrikası’nın kime satılacağı, ihalede teklif verme süresinin sona ereceği 19 Kasım’dan sonra belli olacak. İhale şartları arasında “Kazanan taraf, şeker üreten çiftçilerin ürünlerini 5 yıl süreyle almayı garanti edecek” maddesi de yer alıyor.

Çırağan Sarayı’nda basın toplantısı

Türkiye’nin en güçlü çiftçi örgütü olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, şeker üretimi konusunda tecrübe sahibi olduğu belirtilen Suudî Savola Grup ve Nesma Holding yöneticileri 14 Ekim’de Çırağan Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısı ile, aldıkları ortak yatırım kararını kamuoyuna açıkladılar.

Düzenlenen basın toplantısına Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, Genel Müdür Bedrettin Yıldırım, Genel Müdür Yardımcısı Oktay Malyemez, Savola Grup’tan CEO Zouheir Eloudghiri ve Nesma Holding’den İdarî Başkan Yardımcısı Mohammed Hammad ve Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca katıldı.

Yıldırım: Şeker üretiminde söz sahibi olmak istiyoruz

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin büyük bir değişim sürecinden geçtiğini, tarım sektörünün de bunun bir parçası ve insanoğlunun vazgeçemeyeceği bir sektör olduğunu söyledi.

Bu uluslar arası proje çerçevesinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa sunulan C Portföyündeki şeker fabrikalarına ortakları ile birlikte talip olduklarını açıklayan Yıldırım, şöyle konuştu:

“Son 5-6 yıldır yaptığımız yatırımlara bu defa şeker sektörüyle devam etmek istiyoruz. Çünkü 1,5 milyon civarındaki çiftçi üyelerimizin büyük bir çoğunluğu şeker pancarı tarımı ile geçimlerini sağlamaktadır. Bilinçli, eğitimli ve teknolojik imkânlardan faydalanabilen Türk çiftçisi, üzerinde bulunduğu verimli topraklarla endüstriyel üretimini en üst seviyeye çıkarabilecek güçtedir. Biz bu güce uluslar arası tecrübeyi de katarak şeker üretiminde söz sahibi olmak istiyoruz.”

Elaudghiri: Özelleştirme için fırsat kolluyorduk

Savola Grup CEO’su Zouhair Elaudghiri de, yatırım kararı alınır alınmaz şirketin dünyanın dört bir yanına yayılmış yatırım uzmanlarının Türkiye’de kapsamlı bir çalışma başlattığını, bunun ihale sürecine olumlu bir şekilde yansıyacağını ifade etti.

Türkiye’ye yönelik büyük planları olduğunu belirten Elaudghiri, “Orta Asya bölgesinde merkez ülke olarak Türkiye’yi seçtik. Şeker sanayiinde Türkiye’yi nasıl odak noktası hâline getirebiliriz diye düşünüyorduk. Bu sebeple özelleştirme için fırsat kolluyorduk ve böyle bir ortak yatırım için mükemmel ortaklar bulduğumuz için çok şanslıyız” diye konuştu.

Hammad: Başarımızı bir kere daha ispatlayacağız

Nesma Holding İdarî Başkan Yardımcısı Mohammed Hammad ise, şirketin 1979 yılından bu yana birçok dalda gerçekleştirdiği ortaklıklar, ortak teşebbüsler ve alt şirketlerle adını geniş bir coğrafyada duyurduğunu ve gerçekleştirilen bu ortaklıkla başarılarını bir kez daha ispatlayacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından 3 büyük kuruluşun yetkililerince ortaklık için imzalar atıldı.

Şirketler birliğinin ortaklık oranları

Yapılan açıklamaya göre; ihale için oluşturulacak konsorsiyuma Tarım Kredi Kooperatifleri yüzde 40, Savola Grup yüzde 40, Nesma Holding yüzde 20 oranında ortak olacak. İhale şartları arasında “Kazanan taraf, şeker üreten çiftçilerin ürünlerini 5 yıl süreyle almayı garanti edecek” maddesi de yer alıyor.

Teke: İnşallah ihaleyi kazanacağız

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, ortak yatırım kararı hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“İnşallah ihalede de başarılı olur, bu gruptaki fabrikaları Türk çiftçisine kazandırmış oluruz. Özellikle bu alanı seçmemizde, bu fabrikaların ekim sahası içerisinde çok sayıda kooperatifimizin bulunması da etkili oldu. Bu bakımdan inşallah bu ihaleyi kazanacağız. Bu grupla birlikte Türkiye’de gıda alanında birçok yatırıma da birlikte imza atacağımızı şimdiden belirtmek isterim.”

Yıldırım: Kazanan Türkiye olacak

Genel Müdür Yıldırım ise, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Türkiye’ye yabancı sermayenin gelmesinden yana gayret gösteren bir kurum olduğunu kaydederek, bu şirketleşme ile Türkiye’de çiftçilerin kazanacağını, üretimin ve pancar ekiminin devam edeceğini, yatırımların hızlanacağını, fabrikaların modernize edileceğini söyledi. Bu amaçlar için güçlü bir grup oluşturulduğunu ve bu organizasyonun Türkiye’deki lokomotifinin Tarım kredi Kooperatifleri olacağını belirten Yıldırım, dışarıdan gelecek % 60 sermaye ile kazanan tarafın Türkiye olacağını ileri sürdü.

Büyük ortaklığın imzaları Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği adına Genel Müdür Bedrettin Yıldırım, Savola Grup adına CEO Zouheir Eloudghiri, Nesma Holding adına Yönetim Kurulu Başkanının oğlu Faisal Salih Ali Al Turkî tarafından atıldı.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, Genel Müdür Bedrettin Yıldırım, Genel Müdür Yardımcısı Oktay Malyemez ve Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca’nın katıldığı basın toplantısında Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü İrfan Gündoğdu da hazır bulundu

Ortak Şirketler Hakkında Notlar

Savola Group

Suudî Arabistan’ın önde gelen endüstri şirketlerinden biri olmanın yanı sıra Orta Doğu , Kuzey Afrika ve dünyanın diğer bölgelerinde de güçlü varlığını sürdürüyor. Şirket 1979 yılında 40 milyon Riyal anaparayla kuruldu; sonraki yıllarda bu değer 5 milyar Riyale ulaştı.

Savola Grup, Suudî Arabistan pazarında 79 perakendeci dükkân, süpermarket / hipermarket ve Dubai’de bir hipermarket ile Suudî Arabistan Krallığı’nı yenilebilir yağ pazarının % 82’sini ve şeker pazarının % 68’ini elinde tutuyor. Savola’nın yatırımları arasında Al Meral Süt Ürünleri Şirketi (%28) , Herfy Foods Campany (%70) ve Ürdünlü Tameer Şirketi (%65) bulunuyor. Savola, 2007 yılının Kasım ayında Türk Şirketi Yudum Gıda’yı National Bank Of Kuwait’ten 53.3 milyon dolara satın almıştı.

Nesma Holding

Şirket, 1979’daki kuruluşundan itibaren birçok dalda gerçekleştirdiği ortaklıklar, ortak teşebbüsler ve alt şirketlerle adını geniş bir coğrafyada duyurdu. Nesma’nın faaliyet gösterdiği sektörler arasında reklamcılık ve pazar araştırmaları, elektronik ve ev teknolojileri, mühendislik ve inşaat, moda ürün ve aksesuarları, gıda ürünleri, nakliye, lojistik ve otelcilik bulunuyor. Merkez yönetim binası Cidde’de olan firmanın Suudî Arabistan’ın bütün önde gelen yerleşim merkezlerinde şubeleri bulunuyor.