7 Ağustos 2009 Cuma

Sorgun, Rusya’ya 500 ton domates ihrac edecek

Sorgun'da özel sektör tarafından kurulan Jeotermal Sera'da 500 ton domates üretilip Rusya'ya ihrac edilecek. 10 bin metrekare alanda kurulan ve şimdilik 12 kişinin istihdam edildiği tesis 50 bin metrekareye çıkarıldığında, toplam 80 kişiye ekmek kapısı olacak. Sera'nın açılış töreninde konuşan Yozgat Valisi Amir Çiçek, bu tür seraların Yerköy, Sarıkaya, Saraykent gibi termal su kaynaklarına sahip diğer ilçelerde de yapılması için çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.

Yozgat'ın en büyük ilçesi olan Sorgun'da, güneş enerjisi ve jeotermal ısıtmalı sera tesisi, bu gün düzenlenen törenle açıldı. Törene, Yozgat Valisi Amir Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Sorgun Kaymakam Vekili Yaşar Dönmez, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, AK Parti Yozgat İl Başkanı Yusuf Başer, tesisin ortaklarından Oktay Kümbetli, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Sorgun ilçesinin termal sıcak su kuyularının bulunduğu bölgede 10 bin metrekarelik alanda 1.2 milyon Lira harcanarak kurulan sera tesisinin açılışında konuşan Yozgat Valisi Amir Çiçek, AB'ye uyum süreci içerisinde Yozgat'ın potansiyelinin ekonomiye, üretime nasıl kazandırılacağı konusunda araştırmalar yapıldığını, bu çalışma sonucunda tarım sektörünün ön plana çıktığını söyledi. Vali Çiçek, “Yozgat'ta daha önce de su vardı; ama iyi kullanılmıyordu. Kaynaklar tespit edildi, yer altından yer üstüne çıkarıldı. Tarımla birlikte farklı alanlarda kaynak sular değerlendirilmeye başlandı” dedi.

Sırada Yerköy, Sarıkaya ve Saraykent var

Sorgun'da açılan tesisin, Yozgat'ın gizli zenginliklerinin ortaya çıkarılması ve ekonomiye kazandırılması bakımından örnek teşkil ettiğini ifade eden Çiçek, bu tür seraların Yerköy, Sarıkaya, Saraykent gibi termal su kaynaklarına sahip diğer ilçelerde de yapılması için çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da, Yozgat'taki sıcak suyun eskiden sadece banyo için kullanıldığını, şimdi ise konut ısıtmada, sağlıkta ve tarım alanlarında kullanıldığına dikkat çekti.

Şimşek: Kaynaklarımız değerlendirilirse ilçemiz kalkınır

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek de, jeotermal kaynaklar bakımından Yozgat'ın, Türkiye'nin en zengin bölgeleri arasında yer aldığını belirterek, bu kaynakların değerlendirilmesi hâlinde, ilçenin ekonomik ve sosyal bakımdan gelişeceğini anlattı.

Tesis 50 bin metrekareye çıkınca 80 kişiye iş imkânı doğacak

Jeotermal Sera'nın ortaklarından Oktay Kümbetli ise, tesis hakkında bilgiler verdi. Kümbetli, 10 bin metrekarelik alanda kurulan tesiste 12 kişinin istihdam edildiğini, tesisin 50 bin metrekarelik alana genişletildiğinde, istihdam edilecek kişi sayısını da 80 kişiye çıkartacaklarını bildirdi. Kümbetli, tesisten 12 ay süreyle ürün alınacağını, 45 gün sonra 500 ton domates elde edilip, Rusya'ya ihraç edileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından, tesisin açılış kurdelesi kesilip sera tesislerine ilk domates fideleri dikildi.

Jeotermal Sera'da hiç toprak kullanılmıyor. Ürünün sulaması, otomasyona dayalı damla sulama sistemi ile yapılacak.

Sorgun Muhabir, konuyu 26 Şubat’ta gündeme taşımıştı

Sorgun Muhabir, tesisin kurulma hazırlıklarının yapıldığı dönemde, “Sorgun, Jeotermal Sera’dan Rusya’ya yılda 500 ton ürün ihrac edecek” başlıklı haberiyle, konuyu 26 Şubat 2009'da gündeme taşımıştı.

Haberde, “Jeotermal Sera”nın ortaklarından Lütfü Altan'ın, son teknoloji ile donatılmış bir serayı Yozgat’a kazandırmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söylediği belirtilmişti.