1 Ağustos 2009 Cumartesi

İngiliz arkeolog Summers: Bu kadar doğuda bu kadar iyi bir mimarî beklemiyorduk

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı Köyü'nün yakınlarında, kayıp şehir Pteria antik kentinin izlerine rastlanan Kerkenes Dağı'nda yapılan kazılarda elde edilen buluntular, arkeologları heyecanlandırıyor. İngiliz Arkeolog Dr. Geoffrey Summers, “Kazılar sırasında öyle muntazam taşlara rastlıyoruz ki, hiç çekiç kullanılmamış ama çok güzel bir kesimi var. Bu kadar doğuda, bu kadar iyi bir mimarî ile karşılaşacağımızı tahmin etmiyorduk” dedi.

Yozgat'ın 5 bölgesinde yabancı arkeologlar yüzey araştırması ve kazılarla, Müze Müdürlüğü ekipleri de 6 ayrı bölgede yaptıkları temizlik çalışmasıyla tarihin sırlarını ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Peyniryemez köyü yakınlarındaki Çadırhöyük'te ABD'nin Chicago Üniversitesinden Prof. Ronald Gorny başkanlığında 5 öğretim görevlisi, 12 öğrenci ve 4 işçiden oluşan ekip, kazı çalışmalarına başladı.

M.Ö. 5 bin yıllarından başlayarak 5 medeniyete ait izlere rastlanan Çadırhöyük Tepesi'nde 4 alanda açma yapıldı. Bu çalışmada farklı medeniyetlere ait yerleşim kalıntıları ve eserlere rastlandı.

Kazı ekibinin Başkan Yardımcısı Prof. Sharon Steadman, Çadırhöyük'te 1993 yılında yüzey araştırmasına başladıklarını, 1994 yılından itibaren ise kazı izni aldıklarını söyledi. Steadman, “Burada 1 ay süreli bir çalışma yapacağız. 4 ayrı açma yaptık. Buralarda farklı medeniyetle ait yerleşim yerleri ve bazı küçük eserler bulduk. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Şahmuratlı Köyü'ndeki kazıların bu yılki bölümü tamamlandı

Sorgun'un Şahmuratlı köyü yakınlarında, kayıp şehir Pteria antik kentinin izlerine rastlanan Kerkenes Dağı'nda ise, İngiliz Arkeolog Dr. Geoffrey Summers başkanlığında 12 yıldır devam eden yüzey araştırması ve kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı.

Summers, bu sene yapılan kazılarda ortaya çıkarılan bazı taşların gerek kesimi, gerekse büyüklüğü bakımından kendilerini şaşırttığını söyledi. Kapadokya Kapısı'nın güney tarafında yapılan bu yılki açmalarda önemli bulgular elde edildiğini belirten Summers, burada açığa çıkan taş döşemeli yolun, şehrin ana caddesine bağlanan bir yol olduğunun tahmin edildiğini, yine yolun iki yanında kulelere rastladıklarını belirtti. Summers, şöyle konuştu:

Böyle bir mimariyle karşılaşmayı beklemiyorduk

“Buralar, büyük bir şehrin kalıntılarının olduğu bir bölge. Dolayısıyla buralarda yapılan kazılardaki hedefimiz, şehrin kalıntılarını açığa çıkarmaktır. Kazılar sırasında öyle muntazam taşlara rastlıyoruz ki, hiç çekiç kullanılmamış ama çok güzel bir kesimi var. Bu kadar doğuda, bu kadar iyi bir mimarî ile karşılaşacağımızı tahmin etmiyorduk. Burada bulduğumuz her şeyin Frigyalılar zamanından kaldığını tahmin ediyoruz. Buralara ne için geldiler, ne için göçtüler, buraları ne için aldılar, bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz tek şey, buraların o dönemlerde çok büyük öneminin olduğudur.”

3 köyde kazı çalışmaları başlayacak

Galatların başşehri Tavium'un kalıntılarının bulunduğu Yozgat'ın Büyüknefes Köyü'nde Avusturya Klagenfurt Üniversitesinden Prof. Dr. Karl Strobel, Yassıhöyük Köyü'nde İtalya Udine Üniversitesinden Prof. Dr. Alfonso Archi, Hititlerin en büyük antik kentlerinden Zippalanda'nın izine rastlanan Sorgun'un Büyüktaşlık Köyü'nde de İtalya Firenze Üniversitesinden Prof. Dr. Stefania Mazzoni başkanlığındaki ekiplerin bu yılki çalışmalarına başlayacağı öğrenildi.

Yozgat Müze Müdürlüğü'nün çalışmaları

Yozgat Müze Müdürlüğü ekipleri de, Yenifakılı ilçesindeki Damlalı yeraltı kompleksinde, Yozgat merkezdeki Çeşka Kalesi'nde, Şefaatli ilçesi Kızılkoca Tümülüsleri'nde, Boğazlıyan ilçesi Uzunlu Beldesi'ndeki E Tümülüsü'nde, Sorgun ilçesi Karakız Beldesi'nde Hititlerin heykel atölyesinde ve Şefaatli ilçesi Paşaköy Beldesi'nde de yine Hititlerin taş ocağının bulunduğu alanlarda temizlik ve kurtarma kazı çalışması yaptı.

Yozgat Valiliği, bu bölgelerde de bilimsel araştırmalar yapılması için, rapor hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sundu.

ABD Büyükelçisi Jeffrey, Kerkenez'i ziyaret etmişti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçisi James Franklin Jeffrey, Kerkenez Dağı’nda sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarının, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin “Kültür Varlıklarını Koruma Fonu”ndan kaynak aktarılarak destekleneceğini açıklamıştı. Bu münasebetle geçen Temmuz ayında Yozgat'a gelen Büyükelçi Jeffrey, kazı yapılan bölgeyi ziyaret ederek, yetkililerden bilgi almıştı.

Şahmuratlı Köyü’nde Büyükelçi Jeffrey’ye, Yozgat'ın mahallî yemeklerinden meşhur testi kebabı ikram edilmişti.