11 Eylül 2009 Cuma

Yozgat Şeker Fabrikası satışa çıktı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türk Şeker A.Ş’ye ait Yozgat, Kırşehir, Çorum, Kastamonu, Turhal ve Çarşamba şeker fabrikalarını varlık satışı yöntemiyle yarından itibaren satışa çıkaracak.

Yozgat Şeker Fabrikası, Sorgun ilçe merkezinde bulunuyor. Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, geçen yıl Haziran ayında yaptığı açıklamada, şeker fabrikasının özelleştirilmesinden sonra da üretimini sündürmesi için gereken girişimlerde bulunacaklarını söylemişti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye (Türkşeker A.Ş.) ait söz konusu 6 şeker fabrikasını Portföy C grubu olarak bir bütün hâlinde, varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmek üzere ihaleye çıkaracak. İhalede son teklifi verme tarihi 19 Kasım 2009 olacak.

İhale, kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. İhale Komisyonunca gerekli görüldüğü takdirde ihale, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek.

Teklif sahiplerinin, söz konusu fabrikalar ile birlikte satışa konu gayrimenkuller için verecekleri teklifler, ABD doları olarak alınacak ve ihale ABD doları üzerinden sonuçlandırılacak.

Portföy grubunu satın alan alıcı için, Şeker Kurulu tarafından belirlenecek toplam şeker kotası çerçevesinde, en az 5 yıl yerli pancardan beyaz şeker üretilmesi şartı getirilecek.

Türkşeker AŞ’nin Tohum İşleme Fabrikası ve EMAF-Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası ile Afyon, Erzincan, Turhal, Ankara ve Eskişehir Makine fabrikalarının da ayrı ayrı varlık satışı yöntemi uygulanmak suretiyle özelleştirilmesi planlanıyor.

Başkan Şimşek: Kamuoyunda tedirginlik yaşanıyor

Yozgat Şeker Fabrikası, Sorgun ilçe merkezinde bulunuyor. Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, geçen yıl Haziran ayında yaptığı açıklamada, şeker fabrikasının özelleştirilmesinden sonra da üretimini sündürmesi için gereken girişimlerde bulunacaklarını söylemişti.

Sorgun’daki şeker fabrikasının satışı konusunda kamuoyunda tedirginlik yaşandığını ifade eden Başkan Şimşek, Yozgat Bira Fabrikası’nın özelleştirilmesinin ardından yaşanan sıkıntılara işaret ederek, şu değerlendirmede bulunmuştu:

İşçiler çıkarılırsa başka kuruma devredilecek

“Bu sebeple de şeker fabrikasının satışıyla ilgili şartnameye en az 10-15 yıl çalıştırılması yönünde bir madde koydurmaya çalışacağız. Özelleştirme aşaması başladığı için Sorgun’daki Yozgat Şeker Fabrikası yeni fabrika sayılacak. Bu sebeple de bu maddeyi koydurmamız mümkün olacak. Fabrikayı alan kişi bu maddeden dolayı fabrikayı çalıştırmak zorunda kalacağı için işçiler de işlerine devam etmiş olacaklardır. Ama bu sayı artar mı, azalır mı, onu bilemiyorum. İşçi çıkartma söz konusu olursa, çıkan işçiler bir başka kuruma devredilecek”