20 Haziran 2009 Cumartesi

Sorgun'da Yeşil Kartlı sayısı azaldı

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Yeşil Kart kullananların sayısı 12 bine düştü. Sorgun Kaymakamı Ertuğrul Kılıç, Yeşil Kart sayısının kendi döneminden önce 27 bin civarında olduğunu; bu sayının bu gün itibarıyla 12 bine indiğini belirtti.

Yeşil Kart kullanımındaki azalışın "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi"ne geçilmesinden ve ilçe dışında yaşayanların bu haklarının iptal edilmesinden kaynaklandığını belirten Kılıç, şunları söyledi:

"Özellikle 29 Mart yerel seçimlerinin ardından seçimleri kaybeden muhtar adayları yeşil kartlı çok kişinin evi, arabası ve traktörü olduğu şeklinde şikâyette bulundu. Bizde resmî kayıtlar geçerlidir. Yeşil kart için başvuruda bulunan şahısların durumları incelenir. Diyelim ki bir kişinin 12 bin lira senelik geliri var. Bu 12 aya; bir aya düşen bin lira da hane nüfusuna bölünür. Örneğin bir evde 4 kişi yaşıyorsa, kişi başına 250 lira düşüyor demektir. Bu rakam, yeşil kart için gerekli olan 222 lira barajını geçtiği için böyle durumda olan kişileri uygulamadan yararlandırmayız. Eğer aynı evde 5 nüfus yaşasaydı, o zaman da kişi başına 200 lira düşecekti ki, o zaman bu kişilere yeşil kart vermek gerekecekti. Bunların haricinde bazı insanlar gerçekten varlıklı olduğu halde, üzerinde ne var ne yok oğluna, kızına devrettiğinden durumu tespit edilemiyor. Bunlara yeşil kart vermek zorunda kalıyoruz. Elemanlarımız bu durumda olanların kimi zaman evlerine kadar gidiyor, yaşantılarını resimlendiriyor."