4 Temmuz 2009 Cumartesi

Sorgun bu akşam “Aşıklar Bayramı” ile coşacak

Sorgun Yazarlar Aşıklar Şairler Kültür ve Araştırma Derneği tarafından düzenlenen Sorgun Aşıklar Bayramı, bu gün saat 20.30’da İlyas Arslan Sinema ve Tiyatro Salonu’nda yapılacak.
Sorgun’lu Aşık Dindarî ve Şair Kasım Kazancıklıoğlu’nun hatırasına düzenlenen geceye Türkiye genelinde derece alan aşıklar katılacak.

Sorgun Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Aşıklar Bayramı’nda Aşık Dindarî ve Şair Kasım Kazancıklıoğlu, ünlü aşıkların ve şairlerin katılacağı bir programla anılacak.

Sorgun Şair ve Yazarlar Derneği Başkanı Durali Doğan’ın verdiği bilgiye göre, Aşıklar Bayramı’na Kars’tan Aşık Burhanî, Aşık Sezginî, Sivas’tan Aşık Gülçınar, Kayseri’den Aşık Çapanoğlu ve Ozan İlyas Türkmen, Sorgun’dan Şah Ozan katılacak.

Durali Doğan, “Aşıkların yanı sıra Alanya’dan Arslan Bayır, Ethem Kaygısız, Ankara’dan Murat Duman, Sorgun’dan Hacı Yiğit, M. Ali İlbaş, Hüseyin Adak, Rıfat Çakır gibi daha ismini sayamadığım şairler de güzel şiirlerinden birer demet sunacaklar” dedi. Doğan, geceye bütün Yozgatlıların davetli olduklarını belirtti.

Âşık Kasım Kazancıklıoğlu, Osman Bölükbaşı ile Sorgun’da aynı koğuşta kalmış

Sorgun Selâm gazetesi, Âşıklar Bayramı münasebetiyle bazı ilginç ayrıntıları da hatırlattı.

Adlarına “Âşıklar Bayramı” düzenlenen Aşık Dindarî ve Şair Kasım Kazancıklıoğlu’nun Sorgun ilçesinin Alcı Köyü’nde yaşamış olduklarının belirtildiği haberde, Kazancıklıoğlu’nun, Türk siyasetinin renkli simalarından Osman Bölükbaşı ile Sorgun Hapishanesi’nde aynı koğuşta kaldıkları kaydedildi. Gazetenin bu konuda verdiği bilgi şöyle:

“Anadolu Fırtınası lâkablı, Türk siyasetinin renkli simalarından Osman Bölükbaşı 89 yaşında hayata veda etti. Güzel ve etkili hitabetiyle ün yapmış, yaptığı siyasî mitinglerinde en çok kalabalığı toplamış, ancak o çoklukta oy alamayınca bir konuşmasmda dinleyenlere şöyle demişti: “Sapınız çok, ama deneniz yok.”

1913 Kırşehir-Hacıbektaş doğumlu idi. 1946'da DP’ye girdi. 1 yıl sonra ayrılarak Millet Partisini (MP) kurdu. İnönü ve Bayar’a komplo düzenlediği iddiasıyla 1949’da tutuklandı, sonra serbest bırakıldı. 1950’de MP’den Kırşehir Milletvekili seçildi. DP Hükümeti Kırşehir'i ilçe yaptı. DP Hükümetine sert eleştiriler yöneltince 1957’deTBMM’ye hakaretten tutuklandı.

Osman Bölükbaşı ile tanıştığı yıllar

İşte bu 1946-1957 yılları Şair Kasım Kazancıklıoğlu ile tanıştığı yıllardır. Kasım Kazancıklıoğlu, Sorgun’un Alcı köyünde 1903-1976 yılları arasında yaşamıştır. Öğretmen ve büyük bir şairdir. 1946’da kurulan Demokrat Parti’nin İç Anadolu’da kurucuları arasına katıldı. Osman Bölükbaşı ile Anadolu’yu karış karış gezerek hem parti için yatırım yapmış, hem de siyasî şiirler yazmıştır. Kasım Bey, eğitimci ve şair olduğu kadar, sivri dilli ve nüktedan bir kişiliğe sahipti. Kasım Kazancıklıoğlu ile Osman Bölükbaşı’nın kader çizgisi Sorgun Hapishanesi’nde kesişti.

Haviş Hanımın evi belediye binasıdır

Sorgun’un meşhur cezaevinde renkli politikacılardan Osman Bölükbaşı ile Şair Kasım Kazancıklıoğlu da yattı.

Kasım Beyin hapisliği bir 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gününe rastlar. Bayram akşamı Belediye’de ziyafet verilmektedir. Kasım Bey, yattığı koğuştan belediyede (Haviş Hanım’ın evi belediye binasıdır.) yanan lüks lambalarının aydınlığında ziyafeti görür ve kendi mahpusluğunu düşünerek hislenir, kalemi eline alır ve şiir yazar. Nöbetçi jandarmayla gönderir.

Kasım Beyin şiiri

Belediye Reisi Mehmet Akyol şiiri alır, okur, ileri gelen zata okutur. Savcı Salih Demirci de okur. Savcı Bey jandarmaya, “Kasım Beyi buraya getirin. Hastalanmış, Doktor Bey tedavi edecek” diyerek Kasım Beyi getirtir.

Ziyafet, Kasım Beyin de iştirakiyle sabahlara kadar sürer. Kasım Beyin yazdığı şiir şöyleydi:

Sayın Mehmet Akyol Reis-i Belde
Bir el mızrap tutar, öbür el telde
Talihim makûstur kuvvet yok elde

Ne yazık kaderim karadır Akyol
Bu gün kara bağrım yaradır Akyol

Bir zamanlar biz de konar göçerdik
Arkları atlardık, köprü geçerdik
Hapis olmasaydık bol bol içerdik

Ne yazık kaderim karadır Akyol
Bu gün kara bağrım yaradır Akyol

29 Teşrin-i Evvel şenlik sesi var
Herkesin bir günâ, bir hevesi var
Kasım'ım bu günde gam tasası var

Ne yazık kaderim karadır Akyol
Bu gün kara bağrım yaradır Akyol