30 Eylül 2008 Salı

Karalık Köyü'nde silahlı saldırı: 2 ölü, 3 yaralı

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Karalık Köyü’nde, bayramlaşmak üzere bir araya gelen 5 kişilik grubun üzerine tabancayla ateş edilmesi sonucunda 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

Karalık Köyü’ndeki market içerisinde Mustafa Akça (28), kardeşi Mehmet Akça (21), amcası İsmail Akça (36), amcasının oğlu Harun Akça (18) ve Samet Kalpaslan (15) bayramlaşmak üzere bir araya geldi.

İddiaya göre, bu sırada market önüne gelen köy muhtarı Yusuf Yalnız'ın oğulları İbrahim (17) ve Emin Yalnız (18), ellerindeki tabancayla önce havaya sonra da bayramlaşmak üzere market içerisinde bulunan kişilerin üzerine kurşun yağdırdı.

Olay sonrası Mehmet Akça ve Harun Akça olay yerinde hayatını kaybetti. Yaralanan 3 kişi ise Sorgun Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada ilk müdahaleleri yapılan yaralılardan İsmail Akça Kırıkkale İhtisas Hastanesine, Mustafa Akça da Yozgat Devlet Hastanesine sevk edildi. Samet Kalpaslan'ın tedavisi ise Sorgun Devlet Hastanesinde devam ediyor.

Jandarma olayla ilgili olarak köy muhtarının oğulları İbrahim ve Emin Yalnız'ı gözaltına alırken, köyde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Öte yandan ölü ve yaralıların yakınları Sorgun Devlet Hastanesi önünde yaralıların durumlarını öğrenmeye çalışırken, polis ekipleri de hastane çevresinde güvenlik önlemlerini artırdı.

28 Eylül 2008 Pazar

Sorgun’un yeni saat kulesi tamamlandı

Sorgun Belediyesi tarafından Cumhuriyet Caddesi Reisbey Kavşağı’na yaptırılan saat kulesi tamamlandı.

Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, yaklaşık 1 ay önce inşaatına başlanan saat kulesine uygun saat bulamamaları sebebiyle açılışının geciktiğini söyledi. Şimşek, kaidesi ile yaklaşık 9 metre uzunluğunda olan ve 3 bölümden meydana gelen saat kulesinin alttaki 2 bölümüne su verilerek güzel bir görünüm oluşacağını belirtti.
Saat kulesi 15 bin YTL’ye maloldu.

26 Eylül 2008 Cuma

Sorgun Belediyesi'nden bayram ikramiyesi

Sorgun Belediyesi, Yerel Hizmet Sendikası ve Bem-Bir-Sen Sendikası üyesi memurlara bayram ve eğitim ikramiyesi verilmesi konusunda sendikalarla anlaşmaya vardı. Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, imzalanan sözleşme gereğince memurlara toplam 300 YTL ikramiye verilmesinin uygun bulunduğunu bildirdi.

Şimşek, ''Belediyemizde çalışan 111 memurumuza 'Sosyal Denge Tazminatı' adı altında kişi başına toplam 300 YTL vereceğiz. Bu 300 YTL'nin 100 YTL'si Ramazan Bayramı ikramiyesi, 100 YTL'si eğitim yardımı, geriye kalan 100 YTL'si de Kurban Bayramı'nda haçlık olarak verilecektir'' dedi.

Bem-Bir-Sen Genel Eğitim Sekreteri Recai Karslı da, ''Bu yıl ilk defa yapılan bu sözleşme sayesinde çalışan işçilerimizin performansı daha da yükselecek. Bayram öncesi işçilerimize verilen bu ikramiye onlara bir moral kaynağı olacaktır'' diye konuştu.

(İleri Gazetesi)

Genç hâfizelerin taç giyme merasimi

Sorgun Karşıyaka Merkez Kız Kur’ân Kursu öğrencilerinde 6 kız öğrenci bu gün yapılacak törenle taç giyecek.

Sorgun Belediyesi Kültür Salonu’nda yapılacak olan taç giyme törenine bütün bayanların davetli olduğunu belirten Sorgun Müftüsü Ömer Çelebi, “Sorgun Karşıyaka Kız Kur’ân Kursu öğrencilerimizden 6 vaizeye, saat 10.00 da Belediye Kültür Salonu’nda yapılacak törenle taç giydireceğiz. Bu öğrencilerimiz 27 Temmuz’da Kayseri’ de yapılan hafızlık sınavlarına katılarak başarılı oldular. Başarılı olan bu öğrencilerimizin başarılarını kutlamak için yapılacak olan törene bütün bayanlarımızı bekliyoruz. Törenin ardından hatim duaları ve Sakal-ı Şerif ziyareti gerçekleştirilecek” dedi.

Ömer Çelebi, Kadir Gecesi olan bu gün teravih namazı öncesi Mevlid-i Şerif okunacağını da sözlerine ekledi.

25 Eylül 2008 Perşembe

AK Parti Yozgat Milletvekili Yaşar Öztürk istifa etti

AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk, partisinden istifa etti. Abdüllatif Şener'e yakınlığı ile bilinen Öztürk'ün uzun süredir parti çalışmalarına katılmadığı öğrenildi. Öztürk, TBMM Başkanlığına gönderdiği yazıda ''Gördüğüm lüzum üzerine üyesi bulunduğum AK Parti'den istifa ediyorum. Gereğini arz ederim. Saygılarımla'' ifadesine yer verdi.

Öztürk'ün istifasıyla AK Parti'nin TBMM'deki sandalye sayısı 338'e düşerken, bağımsızların sayısı 5'e yükseldi.

Öztürk’ün istifasıyla birlikte TBMM'de sandalye dağılımı şöyle oldu:

AK Parti: 338
CHP: 98
MHP: 70
DTP: 21
DSP: 13
Bağımsızlar: 5
ÖDP: 1
BBP: 1
Boş: 3
Toplam: 550

Mehmet Yaşar Öztürk kimdir?

Mehmet Yaşar Öztürk, 15 Nisan 1967'de Yozgat Karabacak Köyü'nde doğdu. Babasının adı Vahdettin, annesinin adı Behiye'dir.

İşletmeci ve İş Adamı; Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. Ticaretle uğraştı. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi oldu. 22. Dönem Yozgat Milletvekili. Evli olan Öztürk, iyi düzeyde İngilizce biliyor.

Erkekli Köyü’nde yangın

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Erkekli Köyü’nde ikamet eden Mevlüt İncekaranın evinde yangın çıktı. İncekara, maddî hasarın 6 bin YTL tutarında olduğunu söylüyor.

Saat 12.30 sıralarında çıkan yangın kısa sürede evin alt katını sardı. Yangına müdahale edemeyen İncekara ailesi ve köylüler, Sorgun İtfaiye ekiplerinde yardım istediler. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını kısa sürede müdahale etti.

Yangında can kaybı olmazken yaklaşık 6 bin YTL maddi hasar meydana geldi. Ev sahibi Mevlüt İncekar, yangın konusunda şunları söyledi:

“Pazardan bir şeyler almak için Sorguna gitmiştim. Saat 12.30 sıralarında köyden telefon geldi. ‘Evin yanıyor acil yetiş!’ dediler. Bunun üzerine hemen köye geldim. Köye geldiğimde evimin alt katının tamamıyla yandığını gördüm. Evimde bununla birlikte 6. yangın oldu. Bundan önceki yangınlar küçük çaplıydı. Ancak bu seferki yangın bize oldukça yüksek maddî hasar meydana getirdi. Evimdeki bütün eşyalar yandı. Bayram öncesi böyle bir olayla karşılaşmamız bizi oldukça sıkıntıya soktu.”

24 Eylül 2008 Çarşamba

99.9’da Sorgun’un ufku açık

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde mahallî yayın yapan Ufuk FM’in sahibi Haydar Çekerek, yeni yayın dönemine daha da yerelleşerek girmeyi planlıyor.

"Ufkunuz açık olsun" sloganıyla yayın yapan Ufuk FM’in sahibi Haydar Çekerek, 30 yaşında genç bir müteşebbis. “Ufuk İnşaat ve Yapı Malzemeleri” ile “Ufuk Döneristan” isimli döner salonunun sahibi olan Çekerek, kısa adı SOGİAD olan Sorgun Genç İşadamları Derneği’nin yönetiminde de yer alıyor. 8 yıl Yeni Şafak ve Vakit gazetelerinin Sorgun Temsilciliğini yürütmüş olan Çekerek, 3 yıl çeşitli mahallî radyolarda program yapmış. Bu süre, onun “mikrofon hastalığı”na tutulması için yeterli olmuş. Daha önce Sorgun FM adıyla yayın yapan radyoyu 2004 yılında satın alıp, Ufuk FM adıyla radyo yayıncılığına başlamış. Radyonun adını neden “Ufuk FM” olarak değiştirdiğini, “ufuklar kadar uzaktaki gerçekleri göstermeye, anlatmaya çalışan bir yayın anlayışından dolayı” diyerek özetliyor.

FM bandı 99.9 Mhz. üzerinden yayın yapan Ufuk FM, Sorgun’un tamamından dinlenebildiği gibi, http://www.ufukfm.com/ adresindeki internet sitesiyle sesini başka şehirlere ve yurt dışına da ulaştırıyor.

Ufuk FM, program ağırlıklı yayın yapan tematik bir radyo. Müzik yayınlarında kendisini belli bir türle sınırlamak yerine, her türün seçkin örneklerini yayınlamayı tercih ediyor. Ayrıca, yayınlarında dünya müziklerinden örneklere de yer veriyor.

Radyo Haber’in sorularını cevaplayan Haydar Çekerek, neden radyo yayıncılığı yapmak istediğini, şöyle açıklıyor: “İlçemizde nitelikli yayın yapan bir radyo istasyonu yoktu. Ufuk FM, bu eksiği giderip Yozgat halkını iyi bir şekilde temsıl etmek amacıyla kuruldu.”

Çekerek, Ufuk FM’i, “Ufku açık, insana saygıyı ön planda tutan, hayata dair kaliteli kültür, sanat ve eğlence içerikli programların paylaşıldığı bir radyo istasyonu” olarak tanımlıyor. Orta yaş grubuna hitab eden ve aile ortamında dınlenen bir radyo olan Ufuk FM’in kendisine özgü bir dinleyici kitlesi olduğunu belirtiyor.

Mahallî yayıncılığın güzel tarafları kadar zor tarafları olduğunu da dile getiren Haydar Çekerek, bu zorlukların başında maddî ve teknik imkânların yetersizliği ile, meslekî tecrübeye sahip kalifiye eleman sıkıntısının geldiğini söylüyor.

Ufuk FM, Ramazan ayının sonunda bazı yenilikler ve değişiklikler yaparak, yeni yayın dönemine girmeyi planlıyor. Üzerinde en fazla durdukları konu ise, olabildiğince yerelleşmek; mahallî ihtiyaç ve beklentilere cevap verecek bir içerik hazırlamak.

Ufuk FM’in, Sorgun’u, Yozgat’ı özellıkle internet ortamında çok saygın bir noktaya taşıdığını ifade eden Çekerek, “Yozgat’tan yayın yapan ve diğer yerel radyolara göre daha kaliteli bir yayın akışı olan Ufuk FM, Yozgat’ın yüz akı konumuna geldi” derken, bir sitemini de şöyle dile getiriyor:

“Ama diğer illerde yaşayan insanlardan daha çok ilgi ve destek görüyoruz. Aynı hassasiyeti Yozgat halkından da bekliyoruz…”

Sorgun’da kaçak kazı yapan 3 kişi yakalandı

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde kaçak kazı yapan 3 kişi suç üstü yakalandı. Bir ihbarı değerlendiren jandarma ekibi, Sorgun’un Halilfakılı Köyü’ndeki İntepe’de araştırma yaptı. Kaçak kazı yapan 3 kişi, jandarma ekibini görünce 66 RC 176 plakalı otomobile binerek kaçtı. Jandarma ekibi, takip sonucunda aracı durdurup, şahısları yakaladı. Yakalanan şahıslar, savcılık tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

22 Eylül 2008 Pazartesi

TRT’nin “Anadolu’nun Sesi” programı Sorgunlulara coşku dolu bir akşam yaşattı

Sunuculuğunu Türk Halk Müziği sanatçısı Kubat’ın yaptığı ve TRT 1 tarafından canlı olarak yayınlanan “Anadolu’nun Sesi” programı bu hafta Yozgat’ın Sorgun ilçesi’nden yayınlandı.

Programa, kendilerini Sorgun’a davet ettiği için Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek’e, Sorgun Kaymakamı Ertuğrul Kılıç’a ve programı izlemeye gelen Yozgat milletvekillerine teşekkür ederek başlayan Kubat, Yozgat’ın meşhur türküsü “Yozgat Sürmelisi”ni okudu.

Programa konuk olarak katılan Türk Halk Müziği sanatçıları Necdet Kaya ve Hülya Bozkaya da, Anadolu’nun muhtelif yörelerine ait türküleri seslendirdiler. Program sunucusu Kubat da, kendine özgü üslûbuyla hareketli türküler okudu. Programda mahallî sanatçı Murat Balaban da “Yozgatlıyız” isimli şarkısını seslendirerek Sorgunluları coşturdu.

Programın sonunda Sorgun Kaymakamı Ertuğrul Kılıç, Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ve Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül, sanatçılarla birlikte toplu olarak platforma çıkarak, kısa kapanış konuşmalarıyla izleyicileri selâmladılar ve TRT’ye teşekkürlerini sundular.

Programın eksik tarafları

Programın Sorgun’dan yayınlanmasına rağmen, Yozgat türkülerinden sadece “Yozgat Sürmelisi”ne yer verilmesi, programın bir hatası olarak değerlendirildi. Murat Balaban'ın, fantazi türü bir şarkı okumak yerine, Yozgat türkülerinden birisini seslendirerek bu eksikliği kısmen doldurabileceği halde bunu yapmayışı da bir hata olarak kaydedildi. Programda, Yozgat kültürüne dair bir bölümün yer almaması da, programa yönelik eleştiriler arasında yer alıyor.

Kaymakam Kılıç, Belediye Başkanı Şimşek ve Milletvekili Akgül'ün konuşmalarının daha iyi olabileceği, ancak bu yetersizliğin canlı yayın heyecanından kaynaklanmış olabileceği düşünülüyor. Fakat, mülkî amirlerin bu bölüme önceden iyi bir hazırlık yapmamış olmaları da eleştirilen hususlar arasında. Yozgat Valisi Amir Çiçek’in programda yer almayışı da bir eksiklik olarak değerlendirildi.

TRT'nin "Anadolu'nun Sesi" programı bu akşam Sorgun'dan yayınlanacak

TRT 1’de Pazartesi günleri yayınlanan ve sunuculuğunu Türk Halk Müziği sanatçısı Kubat’ın yaptığı “Anadolu’nun Sesi” programı bu hafta Yozgat’ın en büyük ilçesi olan Sorgun’dan yayınlanacak. Belediye Meydanı’nda hazırlanan platform üzerinde gerçekleştirilecek olan programa Necdet Kaya ve Hülya Bozkaya da türküleriyle katılacaklar. Program bu akşam saat 21.50’de yayına girecek.

20 Eylül 2008 Cumartesi

Aspir'de en yüksek verim Sorgun'da elde edildi

İlk kez bu sene 800 dekarlık bir alanda deneme üretimi yapılan aspir bitkisinin hasadında alınan verim üreticilere büyük ümit verdi.

Sorgun Tarım Müdürü Adem Bölükbaşı, Bahadın, Gümüşkavak, Büyükören, Mahmatlı ve Tiftik köylerinin bu sene aspir ürünü ile tanıştığını ve bu köylerde deneme üretimi yapan çiftçilerin bekledikleri verimi aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

2009 hedefimiz 5 bin dekar

“Yukarıda belirttiğimiz köylerde 800 dekarlık bir alanda ekilen aspir bitkisinin hasadından yaklaşık 130 ton aspir bitkisi elde ettik. Özellikle Bahadın Beldemiz’de ekilen aspirden 60 ton verim almamız çok sevindiricidir. Bahadın ve Gümüşkavak’ta dekar başına 250 kg verim elde edildi. Bu olay bize gelecekte bu bölgelerde aspire daha fazla talep olacağının bir işaretidir. 130 ton aspir üretimi için yukarıda belirtilen yerlerde 3,5 ton aspir tohumu kullandık. Genel olarak Yozgat çevresinde en iyi üretim bizim ilçemizde elde edildi. Elde edilen ürün Sorgun’un bütün tohum ihtiyacını karşılayabilecek seviyededir. Hedefimiz, bölgemizde gelecek yıl 5 bin dekarlık bir alanda aspir ekimi gerçekleştirmektir.”

Aspir, buğdaya değil nohut ve mercimeğe alternatif olabilir

Aspir bitkisinin buğdaya alternatif olarak düşünülmesinin doğru olmadığını belirten Adem Bölükbaşı, “Aspir bitkisi kuraklığa dayanıklı ve nadas alanlarına ekilen bir bitkidir. Bu sebeple de buğdaya alternatif olarak düşünülmemelidir. Bu yıl buğday ekilen alana ertesi yıl bahar ayında aspir ekilmesi uygun olur. Hasat sonunda elde edilen verim de nohut ve mercimek ile kıyaslanmalıdır. İşte bu nedenle biz diyoruz ki, aspir bitkisi nohut ve mercimeğe alternatif bir bitkidir” diye konuştu.

Yüksek verim için kaliteli tohum ve gübre şart

Aspir ekilen alanlardan iyi verim alınabilmesi için gerekli olan şartları da sıralayan Bölükbaşı, şu bilgileri verdi:

“Aspir veriminin istenilen seviyede olması için en başta gelen şart, kaliteli ve temiz tohumdur. Tohum alırken buna çok dikkat edilmelidir. Bunun yanında tohum tarlaya atıldıktan sonra toprak yüzeyine çıkmadan yabani otlara karşı ilaçlama yapılmalıdır. Tarlanın tesfiyesi, kompoze gübre kullanılması ve yeteri kadar gübre atılması verimin artmasında büyük etkendir. Tabii bu arada tarlanın kumlu olması da verimin düşmesinin sebeplerinden sayılır. Her ne kadar kuraklığa dayanıklı bitki olsa da yağış alan yerlerde verim daha iyi olmaktadır.”

19 Eylül 2008 Cuma

Sorgun'a 2 Yüksekokul birden geliyor

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. İnci Varinli, yapılacak değerlendirmeler sonucunda Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO)’nun Sorgun’a yapılacağını söyledi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu da Sorgun'a kurulacak.

Sorgunlu işadamı Hacı Mahmut Yıldırım, Sorgun Belediyesi’nin altındaki büyük salonda geniş katılımlı bir iftar yemeği düzenledi. Davete, Yozgat Valisi Amir Çiçek, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, AK Parti Gurup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Sorgun Kaymakamı Ertuğrul Kılıç, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Sorgun İlçe Emniyet Müdürü Hayrullah İmdat, SOGİAD Üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, encümenler, işadamları, mahallî basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

İftardan sonra Belediye Meclis Salonu’na çıkan konuklar, burada yerel ve ulusal bazda güncelliğini koruyan konular hakkında sohbet ettiler. Sohbette, SOGİAD’ın girişimiyle başlayan Sorgun’a fakülte talebi de gündeme geldi. Yozgat Valisi Amir Çiçek ve AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir BOZDAĞ’ın destekleri ile Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Sorgun’a Yüksekokul sözü verdi. Prof Varinli, yapılacak değerlendirmeler sonucunda Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO)’nun Sorgun’a yapılacağını söyledi. Yozgat Valisi Amir Çiçek’in desteği ile Sorgun’a yapılması düşünülen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nun da BESYO ile birlikte Sorgun’da kurulacağı belirtildi.

AK Parti Gurup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da konuyla yakından olarak ilgileneceğini, konunun çok sıkı takipçisi olacağını söyledi.

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ise, Yüksekokul için gerekli bütün altyapı çalışmalarını yoğun bir şekilde yapacaklarının teminatını verdi.

İşadamı Hacı Mahmut Yıldırım’ın vermiş olduğu iftar yemeğinin bu kadar güzel ve sevindirici bir habere vesile olmasının mutluluk verici olduğunu belirten SOGİAD üyelerinden Ahmet SOYSAL, şunları söyledi:

“Bu zamana kadar yapılan çalışmaların boşa olmadı-ğını bu gün gördük. İnşallah burada, bu akşam, karşılıklı verilen sözlerle çalışmalar hızlanacak ve SOGİAD olarak nihai hedeflerimizden birine ulaşmış olacağız. Bizden desteğini esirgemeyen başta Yozgat Valisi Sayın Amir Çiçek olmak üzere bütün devlet büyüklerimize ve hemşerilerimize SOGİAD olarak teşekkür ediyoruz.”

(Kaynak: yozgathaber.gen.tr)

Sorgun’daki trafik kazasında 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

Sorgun’da meydana gelen trafik kazasında 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

İstanbul’dan Sivas’a gitmekte olan Alaattin Düzenli yönetimindeki 34 YPR 94 plakalı otomobil, E-88 kara yolunun Sorgun ilçe girişinde şarampole yuvarlandı. Kazada sürücü Alaattin Düzenli ile otomobilde bulunan Saadet Akaya, Mehmet Akaya ve Keziban Yılmaz, yaralandı.

Sorgun Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralılardan durumu ağır olan Saadet Akaya ambulansta hayatını kaybetti.

18 Eylül 2008 Perşembe

TRT 1'in "Anadolu'nun Sesi" programı bu hafta Sorgun'dan yayınlanacak

TRT 1'de her hafta pazartesi günleri yayınlanan ve sunuculuğunu Türk Halk Müziği Sanatçısı Kubat'ın yaptığı "Anadolu'nun Sesi" programı bu hafta Sorgun'dan yayınlanacak.

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, pazartesi günü saat 20.30'da başlayacak olan programla ilgili hazırlıkları tamamladıklarını söyledi. Program için Belediye Meydanı'na platform kuracaklarını belirten Şimşek, "İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında böyle bir programla hemşehrilerimize hoş vakit geçirtmek istedik. Bundan daha da önemlisi, bu programla ilçemizin yurt genelinde çok iyi bir reklamı yapılmış olacaktır" dedi.

Şimşek, belediye folklor ekibinin de yer alacağı programa konuk olarak en az iki sanatçının katılacağını, ancak bu sanatçıların isimlerinin henüz belirlenmediğini söyledi.

Nida Tüfekçi, Yozgat’ta törenle anıldı

Türk Halk Müziği sanatçısı Nida Tüfekçi, ölümünün 15’inci yılında Yozgat’taki anıtının önünde düzenlenen törenle anıldı.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, belediye personeli ile birlikte Nida Tüfekçi anıtının önünde basın açıklaması yaptı. Başer, “Nida Tüfekçi’nin hatırasını her vesile ile yaşatmaya devam ediyoruz” dedi.

Başer, Nida Tüfekçi’nin anıtını yaptırdıktan sonra belediye bünyesinde “Nida Tüfekçi Türk Halk Müziği Konservatuvarı” ve “Nida Tüfekçi Türk Halk Müziği Korosu” kurduklarını, Nida Tüfekçi’nin türkülerinin de bir CD’de toplandığını hatırlattı. Yusuf Başer, son olarak Sürmeli Festivali etkinlikleri kapsamında “Nida Tüfekçi Altın Bağlama Ödülü” yarışması düzenlediklerini, bu yarışmanın daha da genişletilerek devam ettirileceğini ifade etti.

Başer, “Nida Tüfekçi, Yozgat ve Sürmeli ile özdeşleşmiştir. O bizlere, ‘Dersini almış da ediyor ezber’ diye, sürmeli nağmelerini öğretti. Bizler de Nida Bey’den dersimizi aldık ve ezber ettik” diye konuştu.

Türk Halk Müziği sanatçısı, bağlama ustası Nida Tüfekçi, 18 Eylül 1993 yılında İstanbul’da vefat etmişti.

16 Eylül 2008 Salı

Sorgun trafiğini rahatlatacak olan yeni yol bayramdan önce tamamlanacak

Sorgun trafiğinin en yoğun olduğu cadde olan Hastane Caddesi’ne alternatif olarak yeni bir yol yapılıyor. Alternatif yolun geçeceği güzergâhlardaki binaların yıkımına başlandı. Yıkım çalışmalarına, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ve Sorgun Kaymakamı Ertuğrul Kılıç da nezaret etti.

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, trafikte yetersiz kalan Hastane Caddesi’nin, bazı araçların cadde kenarına park etmesi sebebiyle büsbütün sıkıştığını, bazen hasta taşıyan ambulansların bile ilerlemekte zorlandığını belirtti.

Bu durumu ortadan kaldırmak amacıyla 8,5 metrelik yolu hayata geçirip, trafiği rahatlatmak amacıyla çalışma başlattıklarını ifade eden Şimşek, yol çalışmasının bayramdan önce tamamlanacağını söyledi.

Yolun açılması için gerçekleştirilen istimlâklar için ödeme yapılmadığını kaydeden Şimşek, yolun açılması konusunda fedakârlıkta bulunan arsa sahiplerine teşekkür etti.

(Kaynak: Sorgun Gazetesi)

Yeni mahalleler de suya kavuştu

Sorgun İlçesinin yeni mahallelerinden olan ve su sıkıntısı çeken Osman Çavuş ve Ahmet Efendi mahalleleri, yeni su deposuna kavuştu.

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, şu açıklamada bulundu:

“Geçtiğimiz yıllarda Agahefendi Mahallesi’ni besleyen su deposundan içme suyu ihtiyaçlarını karşılayan Osman Çavuş, Ahmet Efendi ve Agahefendi mahallelerinin, özellikle yaz aylarında su sıkıntısı çektiklerini göz önüne alan Belediyemiz, Eymir Yolu, Toraman Mevkii’nde yaptırdığı su arama çalışmalarından olumlu sonuç almış, açılan 18’lik bir kuyudan 20 lt/sn debide içme suyu bulunmuştur. Bunun sonucu olarak Osman Çavuş ve Ahmet Efendi mahallelerinin su ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Kırgı Bağları altına yaptırdığımız 700 m3’lük 12x20 ebadında su deposunu devreye soktuk. Böylelikle hem bu iki mahallemizdeki, hem de Agahefendi Mahallesi’ndeki su sıkıntısı asgari seviyeye indirilmiş oldu.”

Başkan Şimşek, Sorgun Yeni Sanayi Bölgesi altında da su arama çalışmaları yaptıklarını, buradan bulunacak suyun büyük bir ihtimalle içme suyu olarak değil, diğer ihtiyaçlarda kullanılacağını söyledi.

(Kaynak: Sorgun Postası)

Sorgun Vergi Dairesi’nin yeni müdürü Cengiz:
Vergi borcu olanlara kolaylık sağlayacağız

Sorgun Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne Cemal Cengiz tayin edildi. Yeni görev yerinde çalışmalara başlayan Cengiz, Sorgun’u ve Vergi Dairesi’i umduğundan daha gelişmiş ve modern bulduğunu ifade etti.

Yaptığı araştırmada Sorgun’da vergi borcu olan çok sayıda vergi mükellefi olduğunu gördüğünü belirten Cengiz, borçlu mükelleflerin borçlarını ödeyebilmeleri için her türlü kolaylığı sağlayacaklarını duyurdu. Cengiz, “Aksi taktirde, bizim de istemediğimiz durumlarla karşılaşabilirler” diyerek, uyarıda bulundu.

36 yıllık meslek tecrübesi bulunan Cemal Cengiz, Sorgun’dan önce Sakarya Vergi Dairesi Müdürlüğü görevinde bulunuyordu. Cengiz, daha önce ise Ankara, Hatay-Dörtyol, Samsun, Aydın ve Sakarya vergi dairelerinde görev yapmıştı.

(Kaynak: Sorgun Postası)

14 Eylül 2008 Pazar

Sorgun’a ikinci hastane yapılacak

Hızlı nüfus artışı sonucu, mevcut Devlet Hastanesi’nin artık ihtiyacı karşılayamaz hâle gelmesi sebebiyle, Sorgun’a ikinci bir hastane yapılması gündemde.

Hastane yapılması için gerekli arsa hazır. Ancak, Millî Emlak Müdürlüğü, 2 yıl içerisinde yatırım programına alınıp hastane inşaatına başlanmazsa, tahsis edilen arsayı geri alacak.

Millî Emlâk Genel Müdürlüğü, ikinci bir hastane inşa edilmesi için yapılan talep üzerine, Sorgun ilçesine bağlı Çatmasöğüt Köyü sınırları içinde bulunan 186 bin 656 metrekarelik arsayı, Sağlık Bakanlığı’na tahsis etmişti. Ancak, 2 şartla. Birincisi, Tarım İl Müdürlüğü’nün “uygundur” onayı alınması; ikincisi de 2 yıl içinde projelendirilip inşaatına başlanması.

Millî Emlak Müdürlüğü, 2 yıl içerisinde yatırım programına alınıp hastane inşaatına başlanmazsa, tahsis edilen arsayı geri alacak.

(Kaynak: Sorgun Postası)

Sorgun'a ve Büyüktaşlık Köyü'ne talih kuşu konuyor

Hititlerin en büyük antik kentlerinden Zippalanda’nın izini bulmak üzere Türkiye’ye gelen İtalyan ekip, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Büyüktaşlık köyünde 3 yıl sürecek yüzey araştırmasına başladı.

İtalya´daki Firenze Üniversitesi’nden Arkeolog Prof. Dr. Stefania Mazzoni başkanlığındaki 21 kişiden oluşan ekibe gözlemcilik yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi, Aydın Müze Müdürlüğünden Arkeolog Ertan Yılmaz, yaptığı açıklamada, antik ismiyle Zippalanda olarak bilinen şehrin bulunmasına yönelik çalışmalara başlandığını söyledi.

1954 yılında bir İngiliz araştırmacının bölgede yaptığı yüzey araştırmasında bir antik kentin varlığını belirlediğini belirten Yılmaz, daha sonra yazılan metinlerde bölgede bulunan antik kentin Zippalanda olduğunun ileri sürüldüğünü ifade etti.

Kerkenes harabeleriyle ilgili çalışmalar yapan ekibin, bölgede yaptığı yüzey araştırmalarında buranın Zippalanda olabileceği konusunda sağlam verilere ulaştığını kaydeden Yılmaz, “Bunun üzerine İtalya’dan gelen arkeologlar ve yan bilim dallarından kurulan araştırma ekibi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alarak yüzey araştırması, jeomorfolojik ve GPS belirleme yöntemiyle araştırmaya çalışmalarını başlattı” dedi. Yılmaz, arkeolojik bölgenin Hitit kenti Zippalanda olup olmadığının ortaya çıkarılmasının Türk arkeolojisindeki bir boşluğu, bir soru işaretini gidereceğini ifade etti.

Araştırma 3 yıl sürecek

Arkeolog Prof. Dr. Stefania Mazzoni ise, bölgede daha önce yapılan yüzey araştırmalarında elde edilen bazı bulgulardan yola çıkarak, bölgenin tarihini ve Hititler için önemini belirlemeye yönelik çalışma başlattıklarını söyledi.

Mazzoni, Hititlerin Orta Anadolu’da Boğazköy’den sonra ikinci büyük şehri olan Zippalanda’nın bölgede olduğunun düşünüldüğünü, 3 yıl sürecek yüzey araştırmasında verilerin incelenerek, ortaya atılan iddiaların doğruluğunun bilimsel olarak belgeleneceğini bildirdi.

Stefania Mazzoni, “Burada yaptığımız yüzey araştırmalarında şu ana kadar elde ettiğimiz veriler, bölgede antik bir şehrin bulunduğunu göstermektedir. Bölgenin yapısını, taşlarını, toprağını inceliyoruz, ölçümler yapıyoruz. Buradaki bulguları daha sonra laboratuvar ortamında inceleyeceğiz” diye konuştu.

Mazzoni, burada yapılacak yüzey araştırmasında elde edilecek bulgulara göre kazı çalışmasına başlanacağını bildirdi.

10 Eylül 2008 Çarşamba

Yozgat Valiliği’nin anketinde Sorgun açık ara önde gidiyor

Yozgat Valiliği, resmî internet sitesinde “Yozgat yerleşim alanı olarak hangi yöne doğru ilerlemeli?” başlıklı bir anket düzenliyor.

10 Eylül 2008 tarihi itibariyle ankette Sorgun ilçesi yüzde 44.79 oranında aldığı oyla açık ara önde gidiyor. Ankette Sorgun’u yüzde 29.82 ile Yerköy takib ediyor.

Sorgun PTT’de maaş çilesi

Maaşlarını PTT’nin Sorgun şubesinden çekmek durumunda olan vatandaşlar, çektikleri sıkıntı sebebiyle dert yanıyorlar.

“Sorgun Postası” isimli mahalli gazetenin haberine göre, sabahın beşinde, altısında yola çıkarak maaş çekmek için PTT şubesine gelen vaatandaşların birçoğu, akşama kadar beklemek zorunda kalırken, maaş çekmek için 2-3 gün beklemek zorunda kalanlar bile oluyor.

PTT Şubesi' nde oturacak yeterli yer olmayışından ve sıcak altında dışarıda beklemekten yakınan bir vatandaş, şunları söyledi:

“Bu yükü PTT şubelerinin kaldırması mümkün gibi gözükmüyor. Biz eskiden bankadan maaş alıyorduk. Banka içerisinde oturacak banklar vardı. Orada sıramızı bekliyorduk. Burada oturacak yer yok. Gördüğünüz gibi çoğumuz yaşlıyız. Ayakta bekleyemiyoruz. Çıkıp dışarıda otursak sıramızı kaybediyoruz. Banka buradan daha iyiydi.”

Bir başka vatandaş da, 1 hafta boyunca maaş alamamaktan şikâyet ederek, şunları söyledi:

“Benim ayın birinde maaşı almam gerekiyordu. Ayın birinde geldik, ayın sekizinde gelin dediler. Bugün ayın sekizi, geldik şimdi de yarın gelin diyorlar. Ayın biriyle 9'u arasında 8 gün var. Biz yoksul insanlarız. Bu sekiz gün bizim için uzun bir zaman. Yetkililer buna bir an önce çözüm bulmalı.”

Özsoy: Sorgun’a fakülte kurulursa, ben de öğrenci yurdu yaptıracağım

35 yıldır İstanbul Esenler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı’nı sürdüren Sorgunlu işadamı Ünal Özsoy, Sorgun’a fakülte kurulması hâlinde kendisinin de bir öğrenci yurdu yaptırabileceğini söyledi.

Ünal Özsoy, Sorgun-Kayseri Karayolu’nun 20. kilometresinde yeni açtığı “Özdağ Dinlenme Tesisleri”nde, Sorgun Selam Gazetesi sahibi Durali Doğan’ın sorularını cevapladı.

1941 yılında Sorgun’un Karaveli Köyü’nde dünyaya gelen Özsoy, ilkokulu köyünde okumuş. 1960 yılında İstanbul’a giderek ticaretle uğraşmaya başlayan Özsoy, 35 yıldır İstanbul Esenler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı yapıyor. Oda'da çalışanların tamamının Yozgatlı olduğunu belirten Özsoy, “Yozgat'lı olmayanı çalıştırmam. Bundan da gurur duyuyorum, memleket sevgimi ben de böyle ifadeye çalışıyorum” diyor. İstanbul’da Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin kurucularından olan Özsoy, dernekte 15 yıl görev yaptığını da belirtiyor.

İstanbul’da 450 bin Yozgatlı var

Bir soru üzerine İstanbul’da yaklaşık 450 bin Yozgatlı olduğunu tahmin ettiğini söyleyen Özsoy, İstanbul’daki Yozgatlılar Federasyonu’nun her yıl belli aylarda toplantılar ve geceler düzenlediğini; bu vesileyle Yozgatlıları birbirleriyle tanıştırıp kaynaştırmak istediklerini belirtiyor.

Kendisini “Yozgat milliyetçisi” olarak tanımlayan Özsoy, yaptırdığı dinlenme tesislerinin önüne, 96 metrekare büyüklüğündeki Türk bayrağını 35 metre yüksekliğindeki göndere çektirerek de bir mesaj verdiğini düşünüyor. Özsoy, “Vatanımız, bayrağımız bizim her şeyimiz. Vatanımı seviyorum, Yozgat’ı seviyorum, Sorgun’u seviyorum ve köyüm Karaveli’yi seviyorum. Halkımı çok seviyorum” diyor.

Özsoy, bir soru üzerine, Yozgatlı iş adamlarının Yozgat’a sıcak bakmayışlarından ve yatırımlarını dışarıya yapmalarından yakınarak, bir Yozgatlı olarak bundan büyük üzüntü duyduğunu söylüyor.

Köylerin boşalıp viraneye dönmesinin üzücü olduğunu ifade eden Özsoy, emekli hemşehrilerine, köylerine dönmeleri ve ana-ata yurtlarını şenlendirmeleri çağrısında bulunuyor.

Sorgun’a fakülte kurulursa, ben de öğrenci yurdu yaptırırım

Doğduğu Karaveli Köyü’ne 12 odalı bir Sağlık Ocağı yaptıran, camisine ve okuluna maddî destek sağlayan Özsoy, 15 üniversite öğrencisine de burs veriyor. Fakir ve düşkünlere her zaman yardım etmeye çalıştığını belirten Özsoy, Sorgun Engelliler Umut Derneği’ne 60 adet tekerlekli sandalye bağışlayacağını söylüyor.

“Hayalımden Sorgun’a bir öğrenci yurdu yaptırmak geçiyor” diyen Ünal Özsoy, “Eğer ilçeye fakülte kurulursa, ben de Yozgatlı bir işadamı olarak destek vereceğim. Yapılan hizmetlerin kadrini, kıymetini bu güzel halkımız bilir. Yeter ki biz Yozgat’ı unutmayalım” diyor.

Sorgun Devlet Hastanesi’nde uzman doktor eksikliği, vatandaşların çilesini arttırdı

Çekerek, Aydıncık, Kadışehri, Akdağmadeni ile Sorgun’a hizmet veren Sorgun Devlet Hastanesi’nde uzman doktor eksikliği, vatandaşlar için ciddi bir sıkıntı kaynağı oldu.

Sorgun Devlet Hastanesi’nde görev yapan Dahiliye ve Kulak Burun Boğaz uzmanlarının yeni açılacak olan Özel Sorgun Anadolu Tıp Merkezi’ne geçmeleri sebebiyle, hastalar özellikle Dahiliye ve Kulak Burun Boğaz polikliniklerinden geri dönmek zorunda kalıyorlar.
İstifa eden doktorlar

Sorgun Devlet Hastanesi’nde görev yapan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor İlker Yılmaz 18 Ağustos’ta; Başhekim Yardımcısı ve İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İlhan Murat da 21 Ağustos’ta istifa etmişti.

Sıkıntının en kısa zamanda atlatılması için birçok girişimde bulunduklarını dile getiren Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Şevket Bağcı, Yozgat Devlet Hastanesi’nde bulunan 4 dahiliye uzmanı ile 3 kulak burun boğaz uzmanından birer doktorun Sorgun’da görevlendirilmesi için Yozgat Valiliği’ne başvuruda bulunduklarını bildirdi.

8 Eylül 2008 Pazartesi

Sorgun Çiğdemli Çok Programlı Lisesi’ne ödül

Sorgun Çiğdemli Çok Programlı Lisesi, "En İyi Görünümlü ve Bakımlı Okul Bahçesi Yarışması"nda üçüncü oldu. Düzenlenen törende okulun plaketini Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer verdi.

2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı, 8 Eylül Pazartesi günü saat 10.30’da Merkez 75. Yıl Anaokulu’nda düzenlenen törenle başladı.

Törenin sonunda, “En İyi Görünümlü ve Bakımlı Okul Bahçesi Yarışması”nda dereceye giren okullara plaket verildi.

Yarışmada birinci olan Özel Ergin İlköğretim Okulu’na Vali Çiçek tarafından plaket verildi. ikinci olan Boğazlıyan Uzunlu Atatürk İlköğretim Okulu’nun plaketi İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Önder Ünalan ve üçüncü olan Sorgun Çiğdemli Çok Programlı Lisesi’nin plaketi ise Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer tarafından verildi.

AK Parti milletvekili Bozdağ, Sorgun’da
Memur-Sen temsilcileriyle biraraya geldi

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Memur-Sen Sorgun ilçe temsilcilerinin katıldığı toplantıda, memurların sorunlarını dinledi.

Toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan Bozdağ, sendikaların gerçek anlamda “sivil toplum örgütü” gibi çalışmadıklarını ileri sürdü.

Hükümet olarak her kuruma yardımcı olduklarını ifade eden Bozdağ, “sorunu tabanda sizler çözmelisiniz” dedi. Bozdağ, sendikaların gerçek bir “sivil toplum örgütü” olarak faaliyet göstermeleri için, üyelerin yönetimi sıkıştırması gerektiğini söyledi.

Toplantıya daha sonra basına kapalı olarak devam edildi.

(Kaynak: Yozgat Gazetesi)

6 Eylül 2008 Cumartesi

Yozgat şehidine ağlıyor

Hakkâri Yüksekova Dağlıca Mevkiinde 5 Eylül Cuma günü uzaktan kumandalı mayının patlatılması sonucu Şehit olan Piyade Çavuş Selman Bozkurt, Sarıkaya’da ve Küçük Çalağıl köyünde düzenlenen törenlerin ardından toprağa verildi.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Sarıkaya Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada “Şehidimizin manevî hatırası daima canlı tutularak, sonsuza kadar yaşatılacaktır. Şehidimizin ailesinin büyük acısını paylaşıyor, onurlu bir görev uğrunda mevkilerin en yükseği olan şehitlik mertebesine ulaşan Selman Bozkurt’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

Cenaze törenine Yozgat Valisi Amir Çiçek, Vali Yardımcısı Mustafa İngenç, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Kayseri Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın, Yozgat Milletvekilleri Bekir Bozdağ, Osman Coşkun, Abdulkadir AKGÜL, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Önder Ünalan, İl Emniyet Müdürü Ekrem Nalcı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sorgun'a Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu kurulabilir

Yozgat Valisi Amir Çiçek ve Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ile Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. İnci Varinli ve Senato üyelerinin katıldığı toplantıda, Sorgun’a kurulabilecek Yüksek Okullar konusu istişare edildi.

Toplantıda, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu kurulması üzerinde duruldu.

Vali Amir Çiçek, yaptığı değerlendirmede, Sorgun’un 2 yüksekokulu kaldıracak durumda olduğunu, Sorgunluların üniversite senatosunun istekleri istikametinde el ele vererek bunu gerçekleştirebileceğini söyledi.

Vali Çiçek, üniversitenin ekonomik olarak bir bina yaptıracak durumunda olmadığının altını çizerek, şöyle konuştu:

“Sizler, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu için bina ve sosyal tesislerin olduğundan bahsediyorsunuz. Rektörümüz, işin bunlarla bitmediğini, bunların yanında yemekhane, yurt, lojman ve kütüphane gibi binaların da hazır bulunması gerektiğini üstüne basa basa söylüyor. Şimdi siz burada bu binaları yapacağınıza söz verip, bunları yapıp anahtarı Üniversite Senatosu’na sunarsanız, sanırım senatomuz da yok demeyecektir. Valilik olarak bize düşen ise, Anadolu Öğretmen Lisesi olarak yapılan bu binayı yaptıran vatandaşımızdan, binanın üniversitemize bağışlamasını taleb etmek olacaktır.”

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli de, bu binaların yapılmasının da yeterli olmayacağını, burada bulunan arsayı sosyal tesisler için yeterli görmediklerini, Sorgun Belediyesi’nin daha büyük bir arsayı istimlâk edip bağışlaması hâlinde sorun kalmayacağını söyledi.

Rektör Varinli, aslında Sorgun için düşünülen en uygun yüksek okulun ‘Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu’ olduğuna dikkat çekti. Varinli, “Sorgun, potansiyel olarak bu yüksek okul için çok uygun bir ilçe. Bunun için 150 dönümlük bir araziye ihtiyacımız var. Şu an Türkiye’de 5 ya da 6 tane ‘Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu’ bulunuyor. Termal turizm gittikçe yaygınlaşıyor. Bu sebeple de bu yüksek okulun Sorgun’da açılması çok uygun olacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından hazırladığı dosyaları Vali Çiçek ve Rektör Varinli’ye sunan Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, kampus alanı için yeni sanayi karşısındaki 150 dönümlük bir arsayı derhal üniversiteye bağışlamaya hazır olduklarını, yine ‘Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’ için de şu an hazır bulunan ve belediyeye ait olan spor tesislerinin bulunduğu 100 dönümlük bir alan ile, buna ilâveten 50 dönümlük bir arsanın da üniversiteye tahsis edilebileceğini anlattı.

Şimşek, ‘Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu’ için ise Şeker Göleti yakınlarında bulunan 180 dönümlük araziyi de Üniversite’nin emrine vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

5 Eylül 2008 Cuma

Sorgun Aşıklar Bayramı

Yozgat’ın Sorgun ilçesinin önemli kültür faaliyetlerinden birisi de, Aşıklar Bayramı.

Sorgun Belediyesi’nin katkılarıyla, kısa adı SOYAŞAD olan Sorgun Yazarlar Aşıklar Şairler Kültür ve Araştırma Derneği tarafından Temmuz ayında düzenleniyor. 2008 yılında ikincisi gerçekleştirilen “Aşıklar Bayramı”, Sorgun’lu Aşık Dindarî ve Şair Kasım Kazancıklıoğlu anısına, 5 Temmuz Cumartesi günü Sorgun İlyas Arslan Sinema ve Tiyatro Salonu’nda düzenlendi. Sorgun Aşıklar Bayramı, sadece Sorgunlu aşıklara değil, başka şehirlerin yetiştirdiği aşıklara da açık bir şölen. Nitekim, “Sorgun 2. Aşıklar Bayramı”na, Sorgun dışından; Kayseri, Sivas, Salihli, Bodrum, Alanya, Söke, Kosova, Aydın, Adana, Denizli, İstanbul ve Ankara’dan da aşıklar katıldı.

Kısa adı SOYAŞAD olan Sorgun Yazarlar Aşıklar Şairler Kültür ve Araştırma Derneği’nin başkanlığını, Sorgun’un mahallî gazetesi Selam Gazetesi’nin sahibi Durali Doğan yürütüyor.

Durali Doğan, “Aşıklar Bayramı” münasebetiyle Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen aşıkların ve şairlerin Sorgun’u gezip tanıma imkânı bulduklarını; bunun, Sorgun’un tanıtılmasına da önemli bir katkı sağladığını söylüyor. Doğan, “Amacımız; kültür elçilerimiz olan aşıklarımızı, şairlerimizi Sorgun’da ağırlamak ve ilçemizi sosyal, kültürel ve coğrafî güzellikleriyle birlikte yurt genelinde tanıtmaktır” diyor.

“Sorgun Aşıklar Bayramı”, Sorgun’un tanıtılmasının yanı sıra, Sorgun’un folklorik değerlerinin canlandırılması, yaşatılması ve korunması bakımından da önemli bir kültür hizmeti olma özelliği taşıyor.


“Sorgun 2. Aşıklar Bayramı”na katılan aşıklar ve şairlerin isimleri şöyle:

Aşıklar:

-Aşık Derdiyar : Halk Ozanı - SİVAS
-Aşık Kul Fani : Halk Ozanı - SİVAS
-Aşık Şehriyar : Halk Ozanı - SİVAS
-Aşık Hasan Erdinç:Halk Ozanı- SİVAS
-Aşık Cem Çulha : Halk Ozanı- SİVAS
-Aşık Hacı Özkan : Halk Ozanı - SORGUN
- Aşık Yahya Erbek : Halk Ozanı – SORGUN

Şairler:

- Osman Arslan : Gazeteci, Şair, Yazar- ANKARA
- Yusuf Dursun : Gazeteci, Şair, Yazar - İSTANBUL
- Ali Gündüz : Gazeteci, Şair, Yazar - ANKARA
- Gündüz Aydın : Gazeteci, Şair, Yazar - SALİHLİ
- Osman Baymak: Şair, Yazar - KOSOVA
- İhsan Işık : İLESAM Başkanı - ANKARA
- M. Atilla Maraş: Eski Milletvekili- ANKARA
- Kerim Özbekler: Gazeteci, Şair, Yazar - AYDIN
-Hüseyin Türkmen : Gazeteci, Şair, Yazar - KAYSERİ

Çiftçilere mazot ve gübre desteği

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından çiftçi kayıt sistemine dahil olacak çiftçilerin mazot ve gübre destekleme kayıtları Sorgun İlçe Tarım Müdürlüğü’nde devam ediyor.

Sorgun İlçe Tarım Müdürü Adem Bölükbaşı, mazot ve gübre destekleme kayıtlarının Kasım ayının son haftasına kadar devam edeceğini söyledi. Bölükbaşı şu açıklamada bulundu:

“2009 yılında ödenecek olan Mazot ve Gübre Destekleri çiftçilerin arazi büyüklüğüne göre ödenecek. Yaklaşık 1,5 aydır devam eden kayıtlarımız Kasım ayının son haftasında son bulacak. Bu yıl ÇKS kayıtları için dosya başı 5.00 YTL, MGD kayıtları için dosya başı 10.00 YTL ücret alıyoruz. ÇKS kayıtlarını yaptırmayan çiftçilerimiz bu destekten mahrum kalacaklar. Bu yüzden çiftçilerimizin bir an önce gelip ÇKS kayıtlarını yaptırmaları, kayıtlı olan çiftçilerimizin ise ÇKS kayıtlarını yenilemeleri gerekiyor. Ayrıca 1 dekarın altında araziye sahip olan çiftçilerimize mazot ve gübre desteği yapılmayacak.”

(Kaynak: http://www.sancaki.com/)

4 Eylül 2008 Perşembe

Yozgat türküleri CD’sini aldınız mı?

Yozgat Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yozgat türkülerinin seçkin örneklerini bir CD’de topladı. İl Özel İdaresi’nin desteğiyle 4 bin adet bastırılan albümde; Nida Tüfekçi, Neşet Ertaş ve Zara gibi sevilen sanatçıların da okuduğu 14 türkü yer alıyor.

Yozgat Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, “Albümde yer alan türkülerin telif hakkı müdürlüğümüz tarafından alınmıştır. Sanatçılarımız türküleri ücretsiz olarak okumuşlardır. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

1 Eylül 2008 Pazartesi

Sorgun Emniyeti’nden “İşyeri belgesi” uyarısı

Sorgun İlçe Emniyet Müdürü Hayrullah İmdat, ilçede faaliyet gösteren iş yeri sahiplerinin 15 gün içerisinde ''İşletmeci İşyeri Belgeleri'' ile birlikte yanlarında çalıştırdıkları işçilerin kimlik bildirim belgelerini doldurmaları gerektiğini bildirdi.

Sorgun Devlet Hastanesi’ne “Özel Güvenlik”

Sorgun Devlet Hastanesi, silahsız özel güvenlik hizmeti alımı yapacak. Açık ihale usulü ile yapılacak olan hizmet alımı ihalesi, 10 Ekim’de Devlet Hastanesi salonunda saat 13. 00'de yapılacak.